De beste trivia bordspellen

Houd je van denkspelletjes? De beste trivia bordspellen zijn nog altijd de klassieke Trivial Pursuit, maar er zijn ook een hoop andere leuke denkspellen die je kunt spelen.

Trivial Pursuit – Classic

Wie kent Trivial Pursuit nu niet?! Het originele trivia-spel is een van de meest bekende familiespelen, en zette de toon voor alle trivia spellen daarna. Met maar liefst 2400 vragen ben je heel de avond zoet.

Bij Trivial Pursuit gaat het erom dat je zoveel mogelijk vragen goed beantwoordt. Je kunt het individueel spelen of in teams. Je doel is om de zes vakjes van je speelschijf te vullen verschillende gekleurde delen.

Leg het speelbord neer in het midden van de spelers en leg de vragenkaarten per kleur in stapeltjes neer. Leg de gekleurde delen (de taartpuntjes) per kleur naast het bord neer. Deel de lege speelschijven uit aan alle spelers.

Degene die het hoogst gooit, mag het spel beginnen. Iedere speler heeft een pion die hij of zij over het bord verplaatst. Als je antwoord goed is, dan mag de pion naar het volgende vakje met een driehoek en mag je nog een vraag beantwoorden. Is je antwoord fout? Dan gaat de beurt naar de volgende speler.

Er zijn verschillende categorieën: Aardrijkskunde, Amusement, Geschiedenis, Wetenschap& Natuur, Kunst & Literatuur en Sport & Ontspanning.

Terra

Terra is een educatief wedspel waarmee je een reis maakt langs interessante plekken op de wereld. Daarbij leer je en ontdek je nieuwe dingen over de aarde, bijvoorbeeld hoe lang de Amazone is. Leuk voor mensen die van reizen houden!

Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen na het spelen van 6 rondes. Het draait bij elke ronde om 1 kaart met 3 vragen. Er zijn 150 kaarten met aan beide kanten een onderwerp.

Leg het speelbord neer in het midden van de spelers. Kies 6 kaarten en doe ze in de houder, waarbij je de onderste helft van de kaarten niet mag lezen. Iedere speler krijgt 5 blokjes in 1 kleur. Naast het het scorespoor bij getal 1 moet je van elke speler een blokje neerleggen voor de punten. Heb je een antwoord goed? Dan krijg je 3-7 punten.

De Slimste Mens Ter Wereld

Dit bordspel is afgeleid van de populaire TV quiz, waarbij je strijdt om de titel van slimste mens ter wereld. De Slimste Mens Ter Wereld heeft 6000 vragen, dus daar kun je een spelavond goed mee vullen.

Het doel is om zo snel mogelijk goede antwoorden te geven en de puzzel op te lossen binnen de tijd. De 2 spelers die na ronde 4 (‘Ingelijst’) de meeste seconden over hebben, gaan de strijd aan met elkaar in de finale. Daarbij probeer je je tegenstander naar 0 seconden te spelen door de vragen goed te beantwoorden.

I Know

I Know is een combinatie van trivia en strategie. Je krijgt een vraag, waarna je bepaalt hoeveel hulp je krijgt om deze vraag te beantwoorden. Daarna probeer je te raden hoe je tegenstanders het gaan doen.