Monopoly bordspel

Monopoly is een van de meest verkochte en populaire bordspellen ter wereld. Bij Monopoly gaat het erom dat je een monopolie opbouwt door zoveel mogelijk (liefst dure) straten te kopen om daar vervolgens huizen en hotels op te bouwen.

Monopoly bord

Er zijn versies in 26 verschillende talen beschikbaar, waarbij iedere versie zijn eigen bekende straatnamen heeft. Zo heeft de Nederlandse versie onder andere de Coolsingel in Rotterdam en de Kalverstraat in Amsterdam, en de Belgische versie de Nieuwstraat in Brussel.

Iedereen die is opgegroeid met Monopoly weet dat dit spel soms tergend lang kan duren. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme van het spel. De winnaar wordt bepaald wanneer die de andere spelers financieel ten gronde maakt. Om de speeltijd te verkorten geven we je een aantal tips.

Hoe speel en win je Monopoly?

Monopoly speel je met maximaal zes mensen, waarvan er één de bank moet zijn. De spelers kiezen een pion en iedereen begint op start. Iedereen krijgt hetzelfde bedrag uitgekeerd van de ‘bank’: 2 x 500, 4 x 100, 1 x 50, 1 x 20, 2 x 10, 1 x 5 en 5 x 1.

Wie het hoogst gooit met de dobbelstenen, mag beginnen. Is het jouw beurt? Gooi dan de dobbelstenen om te bepalen hoeveel vakjes je naar voren moet verplaatsen.

Op de vakjes staat een actie die je moet uitvoeren.

Er zijn 7 opties:

  • De grond kopen waarop je staat
  • De huur betalen (als een andere speler die straat heeft gekocht)
  • Belasting betalen
  • De regels opvolgen van een Algemeen Fonds- of Kanskaart
  • Naar de gevangenis
  • Vrij parkeren
  • 200 euro salaris ontvangen elke keer als je op start / af staat of hier voorbijkomt
  • “Slechts op bezoek” gaan in de gevangenis

Sta je op een straat dat nog niet is verkocht? Dan is het aan jou om hem te kopen of niet. Als je dat niet doet, gaat hij naar de hoogste bieder.

Heb je een straat gekocht? Zet er dan huizen en hotels op. Hoe meer huizen en hotels er op een straat zetten, hoe meer huur je kan vragen van de spelers die op ‘bezoek’ komen. Geld kun je krijgen door op straten hypotheek de verlenen aan de bank.

Algemeen Fonds- en Kanskaarten

Als je op een vakje komt waarbij je een Algemeen Fonds- of Kanskaart moet pakken, moet je de opdracht op de kaart oplezen en die gelijk uitvoeren. Als het een ‘verlaat de gevangenis’ kaart is, dan mag je bewaren voor de keer dat je hem nodig hebt.

3 Tips om de speeltijd te verkorten en te winnen

Verkort de speeltijd door de volgende tips te volgen:

Tip #1: Haal de 1-briefjes uit het spel en rond bedragen af.

Tip #2: Spreek een vaste tijd af en tel daarna hoeveel geld en eigendommen iedere speler heeft en kijk wie er dan het rijkst is.

Tip #3: Koop niet de duurste straten, zoals de Kalverstraat en de Leidsestraat (in de Nederlandse versie), maar ga voor de oranje en rode straten. Deze hebben het hoogst verwachte rendement.