Risk – het klassieke bordspel

Verover de wereld en elimineer je tegenstanders! Risk is hét spel waarbij je strijdt om absolute wereldheerschappij. Om te kunnen domineren, moet je zoveel mogelijk landen veroveren. Bouw hiervoor legers op, ga het gevecht aan met je tegenstander of sluit bondgenootschappen af.

Doel van Risk

De speler die als eerste de opdracht op zijn of haar opdrachtkaart heeft uitgevoerd, is de winnaar. De winnaar keert de opdrachtkaart om zodat de medespelers de opdracht kunnen controleren.

Legers

Afhankelijk van het aantal spelers, worden er per speler een aantal legers uitgedeeld. Speel je met 2? Dan krijgen jullie ieder 40 legers. Bij 3 krijgen jullie 35 legers, bij 4 krijgen jullie er 40, bij 5 krijgen jullie er 25 en bij 6 zijn het er 20.

Er zijn 3 type legers:

  • Infanterie
  • Cavalerie
  • Artillerie

Speelbord Risk

Het speelbord van Risk is een kaart met 6 continenten, die elk een eigen kleur hebben. De continenten zijn verdeeld in 42 gebieden.

Aan de onderkant van het bord zie je een aantal getallen. Deze geven de aantallen legers aan die je krijgt als je een set kaarten inruilt.

Hoe speel je Risk?

Risk speel je met 2-6 spelers. Je begint het spel door de infanterie stukken die iedere speler krijgt, neer te zetten op het bord. Je kunt later de verschillende type legers met elkaar verhandelen.

Gooi de dobbelstenen. Degene die het hoogst gooit, is de leider van het spel. De spelleider moet de 42 kaarten schudden (zonder de 2 jokers) en ze één voor één uitdelen. Speel je met 4 of 5 spelers? Dan krijgen 2 spelers één kaart meer.

De spelleider deelt daarna aan iedere speler een opdrachtkaart uit. Elke speler legt, na het lezen van de opdracht, zijn of haar eigen opdrachtkaart omgekeerd neer zodat de andere spelers niet weten wat de opdracht is van de anderen.

Daarna mag degene die het hoogst heeft gegooid beginnen met het opzetten van de legers. Ieder gebied heeft tenminste 1 leger nodig en er mogen in het begin maximaal 4 legers op staan.

Is het jouw beurt? Pak dan 1 van de legers en zet die op een leeg gebied neer. Nu is dat jouw gebied.

Vervolgens is het de beurt van de speler links van jou. Elke speler doet hetzelfde, totdat alle spelers hun legers hebben neergezet. Als alle landen zijn geclaimd, mag de speler een leger plaatsen op een reeds bezet gebied.

Zijn alle legers geplaatst? Dan is het weer de beurt van de speler die als eerst een leger mocht neerzetten.

Aanvallen van tegenstanders

Nu moet je landen gaan veroveren. Val je tegenstanders aan met minimaal 2 legers. Geef aan met hoeveel dobbelstenen je gaat gooien; 1, 2 of 3. Hoe meer dobbelstenen je gebruikt, hoe groter de kans is dat je hoger gooit. Let wel op, je moet minimaal 1 leger meer hebben dan het aantal dobbelstenen dat je gebruikt.

Je tegenstander moet eveneens zeggen met hoeveel dobbelstenen hij of zij gooit. Jullie gooien vervolgens tegelijkertijd met jullie dobbelstenen. Heb jij hoger gegooid dan je tegenstander? Dan heb jij het gevecht gewonnen!